Kallsupen.com

Krydda egen snaps

Snapsens historia har sina rötter i örtmedicinen och efter hand lärde man sig destillera spriten. Det tycktes att man hade funnit medicinska effekter med denna dryck och den ansågs bota exempelvis magont och öroninflammation. Sedan började man även tillsätta olika typer av örter i spriten som smaksättning och upplevde då att effekten blev allt starkare och gav fler effekter på människokroppen. Detta var under 1800-talet och kunskaperna kring medicinkonsten var inte i närheten av att vara så utvecklade som de är idag. Till en början var snapsen alltså en sorts medicin. Nu för tiden så är snaps ett rent nöje. de som till exempel vunnit mycket pengar, dessa är några få som haft extrem tur, kan med fördel fira med rejält med snaps. Några vanliga örter som användes för smaksättning var malört och fänkål.

Vad du ska tänka på

Att göra sin egen snaps är mycket populärt och definitivt värt att prova någon gång. Det är alltid kul att imponera på sina gäster med en egenkomponerad snaps som pryder matbordet, oavsett om det är jul, midsommar eller kräftskiva. Snapsen är en gammal, svensk tradition och det är inte särskilt svårt att krydda sin egen och göra upplevelsen lite mer unik genom att inte bara köra på med det gamla vanliga. Det första du ska tänka på när du kryddar din egen snaps är att inte göra det hela för komplicerat, håll dig till max tre olika kryddor eller smaker.

Förslag på smaksättare

Tänk på att låta smaksättningen stå och dra i minst en vecka för att fånga upp alla smakerna ordentligt. Till midsommar och sommaren i övrigt passar det bra att smaksätta med frukter och bär av olika slag, även örter. Du kan använda äpple, citron, mynta och även vinbär. Låt fantasin flöda och våga testa nya varianter. Du bör även skaka om flaskan eller burken då och då för att verkligen fånga upp alla smaker ordentligt. Till julen och vintern passar det bra med olika kryddor så som saffran, kanel, kryddnejlika eller varför inte kardemumma? Även här kan du experimentera fritt.